ContentmarketingOnline campagnes

Facebookdata? Dit kun je ermee!

By 28 december 2021 No Comments
De data van Facebook

Het maken van content voor je Facebookpagina kost veel tijd. Maar levert het ook wat op? Inzicht in data zorgt ervoor dat je weet hoe jouw content scoort. Ik deel vijf punten waarmee je dit heel gemakkelijk zelf kunt achterhalen.

1. Informatie over je Facebookvolgers

Om je doelgroep te bereiken ben je actief op social media. Logisch, maar bereik je ook daadwerkelijk de juiste mensen? Dit kun je nagaan door de informatie van je volgers te bekijken. Zo kan je het geslacht, de regio en de leeftijden van de mensen die je pagina volgen achterhalen. Dat zijn basisgegevens die inzichtelijk maken welke doelgroep het meest betrokken is.

Ter inspiratie: een merk waar ik mocht adviseren richt zich op vrouwen in de leeftijd van 25 tot 35 jaar. Deze groep zagen ze ook terug in hun volgers, al was de groep van vrouwen tussen de 35 en 44 jaar nét wat groter. Maar wat bleek? De groep tussen de 45 en 54 jaar was het meest betrokken! Dat is iets wat is vaker zie, dat de oudere doelgroep meer interactie vertoont op Facebook, maar in dit geval bleek in dit geval bleek sterk dat de oudere dames zich meer aangesproken voelden dan de daadwerkelijke doelgroep. Het werd dus tijd om de content zó te schrijven dat de focusdoelgroep zich ook echt aangesproken voelde.

2. Interesse in je Facebookpagina

Er zijn behoorlijk wat Facebookpagina’s die win-acties inzetten. Vaak levert zo’n actie veel bereik, interactie en volgers op. De vraag is alleen: blijven die volgers ook als de win-actie is afgelopen? En zijn die volgers ook daadwerkelijk betrokken bij je pagina, of volgen ze je alleen voor de prijs? Als je dit achterhaalt, weet je ook wat een win-actie je daadwerkelijk oplevert.

Een ander voorbeeld.  Ik adviseer veelal om in ieder geval drie posts per week op Facebook te plaatsen. Vaker aanwezig zijn kan ook, maar dit wordt snel een ‘overload’. Als je twijfelt aan de frequentie, kun je bijhouden hoeveel mensen je pagina gaan volgen of juist ontvolgen vanaf het moment je meer content deelt. Zo ruil je je onderbuikgevoel in voor data. En data spreekt altijd de waarheid 😉

3. De beste tijd om een bericht te plaatsen

Het is belangrijk om content te plaatsen op het moment dat je volgers online zijn. Bij veel pagina’s zie ik een piek in gebruik terug rond lunchtijd en na 20.30 uur. Toch kan dit per doelgroep verschillen.

Zo keek ik laatst mee met een dame die een platform beheert dat zich specifiek op boeren richt. Daar bleek de piek al heel vroeg in de morgen te liggen. Logisch, want deze doelgroep is al aan het werk als de gemiddelde Nederlander nog op één oor ligt.

Bekijk dus wanneer jouw doelgroep online is en plaats dan jouw content. Zijn dit reguliere tijden? Dan ben je vast niet de enige die slim denkt te zijn en dan content plaatst ;-). Ik plaats daarom nooit content op de hele uren, maar net daarvoor.

Daarnaast plaats ik overdag ‘snackable’ content in en ’s avonds de meer inhoudelijke artikelen. Want ‘s avonds heeft de doelgroep vaker meer tijd dan overdag.

4. Uitzoeken welke content op Facebook scoort

In het algemeen geldt: hoe hoger je engagement, hoe hoger je bereik. Bij engagement draait het niet alleen om de zichtbare likes, reacties en deelacties, maar ook om de onzichtbare engagement. Het gaat dan bijvoorbeeld om websiteklikken naar een blogpost.  En daarom goed om duidelijk te hebben welke vorm van engagement je graag wilt zien: likes op je bericht, reacties of doorkliks naar je website (onzichtbare engagement).

Alle engagement vind je terug bij je data, waar je de engagementscore in percentages kunt bekijken. Scoor je boven de 2%? Dan doe je het al beter dan de gemiddelde pagina. Scoor je boven de 8%? Dan doe je het al heel goed.

Als je met contentthema’s werkt, kun je berichten clusteren en kijken welk thema het beste scoort op engagement. Berichten met de meeste engagement kun je vervolgens natuurlijk het vaker plaatsen.

5. Koppelen met je doelstellingen

Een socialmediastrategie begint en eindigt met doelstellingen. Zonder meetbare doelen heb je onvoldoende focus en weet je niet wat jouw inzet oplevert.

Doelstellingen die je kunt achterhalen via Facebook zijn weergaven, bereik, engagement, groei in volgers en klikken richting de website. Als je deze data vervolgens doormeet met een UTM  en koppelt met Google Analytics, krijg je een compleet plaatje.

Zelf draai ik elke maand een Excel-export uit Facebook, waar ik een aantal formules aan koppel. Zo is elke maand duidelijk in welke mate de doelstellingen van mijn campagnes zijn behaald.

Zo, intussen weet je wel dat ik gek ben op data en daarom duik ik geregeld in de wondere wereld van de Facebookdata. Heb je hier hulp bij nodig? Stuur mij gerust een berichtje!

Wil je meer aandacht steken in social media?
Dan heb ik nog een fijne blog voor je!