BlogContentmarketing

De 8 voorwaarden voor een goed beleid op socialmedia

By 16 maart 2021 No Comments

Een stappenplan voor de inzet van socialmedia

Regelmatig geef ik trainingen bij organisaties die aan de slag willen met hun social media. En of een organisatie nou groot of klein is, ik hanteer altijd hetzelfde stappenplan. De basis blijft namelijk altijd hetzelfde. Hoe die eruitziet? Dat laat ik je graag zien.

Stap 1: de doelgroep

Je zet social media in om een bepaalde doelgroep te bereiken. Voor commerciële organisaties zijn dit vaak bestaande of potentiële klanten, maar het kunnen net zo goed inwoners van een gemeente of medewerkers van een corporate organisatie zijn.

Wie de mensen in je doelgroep ook mogen zijn, zij zijn altijd het startpunt van een strategie. Je kunt hen immers aanspreken, inspireren en activeren. Heb je meerdere doelgroepen die je wilt bereiken? Dan adviseer ik om te segmenteren en te kiezen voor focus-, hoofd- en subdoelgroepen.

Stap 2: de organisatie

Natuurlijk is de doelgroep belangrijk, maar de organisatie of het merk is dat ook. Want de socialmedia-updates moeten niet alleen passen bij de interesses van de doelgroep, maar ook bij jouw organisatie. Daarom is het goed om te weten wat je kernwaarden zijn en wat jouw organisatie of merk uniek maakt.

Ik zie vaak terug dat organisaties geneigd zijn om qua positionering tegen de marktleider of een concurrent aan te kruipen. Dit voelt misschien logisch, maar is het niet. Het is juist belangrijk dat je je op jouw onderscheidende kracht en toegevoegde voor de klant richt.

Stap 3: de overlap

Door onderzoek te doen naar je doelgroep, weet je wat hun interesses zijn en wat hun mediagedrag is. Door in te zoomen op de organisatiewaarden, weet je waar jouw merk uniek in is. In stap drie is het dus tijd om die interesses en waarden naast elkaar te leggen! Is er overlap? Op die thema’s kun je jouw content gaan baseren.

Stap 4: het socialmediaplatform

Het is belangrijk om aanwezig te zijn op het socialmediaplatform waar jouw doelgroep ook actief is. Zo zetten veel B2B-bedrijven LinkedIn in en kiezen B2C-bedrijven voor Facebook en Instagram. Het is ook goed om de mogelijkheden van andere platformen, zoals Pinterest en TikTok, te overwegen.

Als je uitzoekt waar je doelgroep actief is, is het ook belangrijk om te achterhalen hoe jouw doelgroep dat medium gebruikt.

Zo deed ik onderzoek naar decision makers binnen B2B, waaruit bleek dat deze overdag voornamelijk snackcontent bekijken en ’s avonds juist de tijd nemen voor longcontent, zoals een blog of column.

Dit is belangrijke informatie voor het opzetten van een socialmediastrategie!

Stap 5: de contentformats

Een magazine werkt vaak met contentformats. Dit zijn thema’s die in elke nieuwe uitgave weer terugkomen, maar dan met andere inhoudelijke content. Een rubriek, column of thema-pagina. In een creatieve brainstorm bedenk ik dergelijke contentformats ook altijd voor mijn klanten. Formats zorgen namelijk voor een efficiënte werkwijze en herkenning bij de doelgroep.

Stap 6: de berichten

Het is belangrijk dat de berichten die je plaatst passen bij de interesses van de doelgroep en passen bij jou als organisatie. Zo bereik je de doelgroep op een leuke en laagdrempelige manier. Toch wringt hier ook vaak de schoen, want hoe zorg je er nou voor dat je een leuk bericht schrijft?

Daarvoor heb je een kleine dosis creativiteit nodig, maar voornamelijk veel handvatten. Denk aan de juiste lengte in copy, de juiste afbeeldingen, kennis over het inspelen op engagement en trucjes zodat het algoritme jouw bericht meer bereik gaat geven. Dit valt gelukkig allemaal aan te leren!

Voor veel mensen is social media een laagdrempelige manier om in contact te komen met bedrijven. Zorg er dus voor dat je binnenkomende vragen monitort en snel reageert. Besteed ook aandacht aan de ‘luchtige’ engagement: een like op een reactie van iemand is zo gegeven.

Stap 7: het contact

De lage drempel van social media is fijn, maar is soms ook lastig. Want mensen geven online namelijk veel sneller een negatieve reactie dan dat ze dat face-to-face zouden doen. Het is belangrijk om je daar ook op te focussen. Beantwoord bijvoorbeeld altijd een reactie en probeer het probleem in de privéomgeving, door het sturen van een direct message, op te lossen.

Stap 8: doelstellingen

Zo, je bent continue aanwezig op social media met berichten. Is dit het einde van het socialmediabeleid? Nee! In elke strategie horen doelen thuis. Zij zijn de stip aan de horizon en zorgen voor een meetpunt bij evaluaties en optimalisaties.

Het clusteren van data zorgt ervoor dat je weet in hoeverre een format of bepaalde contentvormen aanslaan. Je meet namelijk het bereik, de zichtbare engagement en de onzichtbare engagement door. Klinkt een beetje nerdy, maar dat is het zeker niet.

De inzet van social media is vaak onderdeel van de eerste twee fases in de marketingstrategie. Door social media in te zetten, zorg je dat je zichtbaar bent en verhoog je de betrokkenheid bij jouw organisatie of merk. Daarna volgt er een fase die is gericht op conversie en loyaliteit.

Wil jij meer halen uit jouw socialmedia? Ik geef regelmatig workshops!