BlogContentmarketing

Dat verhaal van die boor op LinkedIn

By 9 december 2021 No Comments

Stel je voor: het is wat later op de avond en je ligt lekker op de bank te Netflixen.

Ineens wordt er aangebeld. Er staat een onbekende man voor de deur die graag jouw boormachine wil lenen. Jouw dure boormachine, die je liever niet zomaar aan iemand uitleent die je niet kent. Snel gooi je de deur dicht.

Laat ik het van de andere kant belichten. Je bent aan het klussen in je nieuwe huis en je boormachine begeeft het. De bouwmarkt is dicht, maar je wilt de klus graag nog even afmaken. Bij de buren zie je nog licht branden en dus besluit je even aan te bellen.

Kijk, dan wordt het verhaal al wat logischer, vind je niet? Toch blijft het vreemd om zomaar, als een vreemde, iets te vragen aan iemand die je niet kent. Zonder jezelf voor te stellen, ga je recht op je doel af. Niet heel tactisch.

De andere aanpak

Maar wat nou als je het wat anders aanpakt? Je komt ergens nieuw wonen en iedere keer als je je buren ziet, begroet je ze even. Of nog beter: je belt een keer aan en stelt je voor. Je geeft aan dat als er te veel overlast ontstaat met klussen, ze je dan even kunnen bellen. Zo toon je begrip en krijgen jouw nieuwe buren meteen een beter beeld van je. Als jouw boormachine dan kapot gaat, zullen ze veel sneller geneigd zijn je even te helpen. Ze kennen je immers al.

Buren worden op LinkedIn

Zo gaat het ook vaak op LinkedIn, merk ik. Dan krijg ik berichten van mensen die mij zomaar, out of the blue, een boor willen verkopen. Nou ja, geen boor natuurlijk, maar bijvoorbeeld een nieuwe website of een bepaalde dienst. Geen connectieverzoek, maar direct een bericht met een verkoopbenadering. En dat is vreemd, want ik ken die mensen helemaal niet.

Het is het veel logischer om eerst een connectieverzoek te maken, soms een update van iemand te liken of daar een reactie te plaatsen, om vervolgens eens iets te vragen. De kans op succes is dan vele malen groter.

Het reageren op updates is eigenlijk hetzelfde als het groeten van je buurman op straat. Moeilijk hoeft het niet te zijn, maar de kans op succes wordt wel groter 🙂

Zin in nog zo'n fijn artikel over marketing?