BlogOnline campagnes

De strategie rondom touch, tell en sell

By 16 maart 2021 april 1st, 2021 No Comments

Ik wil leads, en wel direct!

Onlangs sprak ik een ondernemer op een tof marketingevent, waar de principes van touch, tell en sell werden verteld. Een onzinverhaal, vond hij het.

Want waarom zou je geld investeren in bereik als je doel directe sales is? Nou, dat kon ik hem wel uitleggen.

Ter illustratie een redelijke ‘plat’ voorbeeld. Stel je het volgende voor: je bent vrijgezel en bent op zoek naar een vriend of vriendin. Maar van Tinder of Happn moet je niks hebben. Nee, jij gaat naar de kroeg. En bij binnenkomst word je niet teleurgesteld: daar staat een vrouw met een superleuke uitstraling! Je stapt op haar af en vraagt direct of ze met je wil trouwen. Kat in het bakkie. Of niet? Nee, het is je eerste blauwtje – want je aanpak is veel te direct.

Tijd voor poging twee. Je gaat naar een volgende kroeg en – BAM! – direct zie je haar staan: jouw droomvrouw. Je loopt op haar af, stelt je voor en vraagt of ze iets wil drinken. Na wat heen-en-weer gepraat vraag je naar haar Instagramaccount. In de daaropvolgende dagen like je een aantal van haar updates en uiteindelijk stuur je haar een DM. Of ze met je op date wil? Natuurlijk!

Dit voorbeeld spreekt hopelijk een beetje tot de verbeelding. Mijn hele punt? Je leert eerst iemand kennen, krijgt een mening over diegene en vervolgens duik je de diepte in. En zo werkt dat ook met marketing.

Je drukt niet meteen een product of dienst bij iemand in zijn gezicht. Nee, je gaat eerst werken aan je merkbekendheid.

Structuur in jouw campagne

En voor het werken aan merkbekendheid hebben we het touch, tell, sell en care-model. Dit model is erop gericht om in elke klantfase op een juiste manier aanwezig te zijn.

Touch: je maakt je bedrijf kenbaar, gericht op de wensen en interesses van je doelgroep;

Tell: de doelgroep kent je bedrijf, wat betekent dat je meer over je product of dienst kunt vertellen;

Sell: je bent meerdere malen in aanraking geweest met de doelgroep, tijd om te sturen op een conversie;

Care: bestaande klanten zijn belangrijk, je zet in op een goede aftersales en werkt aan je klantloyaliteit, waarbij je kan sturen op herhaalaankopen.

Deze vier stappen, zijn gekoppeld aan de customer journey. In normaal Nederlands: de klantreis. Door deze stappen van jouw doelgroep uit te tekenen, kan je de fases van je campagne op de juiste manier instellen. Op deze manier ben je niet bot en direct aanwezig, maar bewerk je de klant richting een aankoop.

De algemene conclusie: zet niet direct in op ‘kopen, kopen, kopen’ maar investeer ook in de touch- en tellfase.

Meer weten over online campagnes?