Skip to main content

Tijd om kennis te maken. Aangenaam, Willeke Stam.

Lees verder

Waarom ik vorig jaar stopte als ZZP’er

Bijna 60% van de ZZP’ers stopt na vijf jaar als zelfstandig ondernemer. ‘’Dat gaat mij niet gebeuren’’ dacht ik toen ik mij vijf jaar geleden als ZZP’er inschreef bij de KVK. En toch heb ik die vijf jaar niet gehaald, want vorig jaar stopte ik met mijn eenmanszaak.

Maar eerst even terug naar het begin. Ik startte mijn carrière bijna tien jaar geleden bij een marketingbureau. Dat was een prachtig begin. Ik werkte voor grote merken, kon mijn creativiteit volop kwijt en leerde dat alles binnen marketing meetbaar was.

Toch was ik heel benieuwd hoe het zou zijn aan de klantzijde, dus maakte ik de overstap naar marketingmanager binnen de levensmiddelenindustrie. Dat bleek niks voor mij te zijn. Ik miste de continue werkdruk, de vrijheid en bovenal de creativiteit om grootse ideeën en veranderingen te implementeren.

Ondersteund door het feit dat mijn familie al generatie op generatie eigen ondernemer is, besloot ik die stap ook te nemen. Freelancen werd het in mijn geval. Best spannend om van een salaris naar nul inkomen te gaan, maar binnen een maand moest ik al mijn salesafspraken afzeggen omdat ik helemaal vol zat. De perfecte uitkomst voor mijn niet-te-stoppen ambitie en kennis van marketing dus.

Naast mijn specialisme op content marketing en digitale campagnes, werkte ik een hele nieuwe manier van het opzetten van een merkenhuis- en merkstrategie uit. Ik had een groepje fijne, vaste opdrachtgevers en werkte ook als senior digital marketeer op interim basis bij digital marketingbureau LeadLogic. Bij LeadLogic was ik op die manier toch onderdeel van een marketingteam.

Dat freelancen was echt een hele toffe tijd. Toch schuurde er wat. Ik ben namelijk héél trouw en héél ambitieus. 

In praktijk betekent dit dat ik al vier jaar voor dezelfde opdrachtgevers werk. We innoveren steeds op marketinggebied en ik maakte steeds meer uren voor mijn vaste klanten. En als er weer een nieuwe opdrachtgever bijkomt, blijf ik daar ook graag voor werken.

En precies daar loopt het vast. Want ik vind het ook tof om naast die vaste opdrachtgevers, ook weer nieuwe opdrachten te doen. En omdat ik niet meer dan pak ‘m beet veertig uur in de week heb om te werken, kon ik al snel geen nieuwe opdrachtgevers aannemen. Simpelweg omdat ik van de bestaande geen afscheid wil nemen.

Dit onderwerp besprak ik met een van mijn vaste opdrachtgevers – eigenaar van meerdere restaurants. Hij zei letterlijk: ‘’Willeke, wij moeten jouw groei niet in de weg staan. Ik sta zelf ook niet meer elke dag in de keuken, daar heb ik ook een team voor omdat ik het alleen niet kan. Voor marketing wil ik wel ook met een collega van jou samenwerken, zolang het maar aan jouw kwaliteitsstandaarden blijft voldoen.’’

Het opende mijn ogen. Aangezien ik al collega’s had bij LeadLogic, droeg ik een deel van mijn klussen steeds meer aan hen over. Dat was even wennen voor mij, maar dat ging heel natuurlijk. Want mijn collega’s zijn ook supergoede marketeers. Fijn voor mij want zo blijf ik betrokken, maar heb ook de tijd om andere dingen te doen.

Dat zorgde weer voor ruimte in mijn hoofd. En tijd in mijn agenda, die ik al snel vulde met het oprichten van een marketingbureau. Want twee jaar terug zetten we Buro Aangenaam in de markt. Dat deed ik niet alleen, maar samen met mijn ‘opdrachtgevers’ Paul en Jeroen – de eigenaren van LeadLogic. Van opdrachtgevers naar partners dus.

Dat nieuwe bureau ging gewoon hartstikke lekker. Buro Aangenaam loopt goed op het gebied van opdrachtgevers, medewerkers en daarmee ook de omzet. Maar bovenal vind ik het heel leuk en word ik naast marketeer, ook gewaardeerd als werkgever.

Omdat ik met mijn compagnons ook samenwerk binnen LeadLogic, implementeren we veel zaken door. Nieuwe contracten bij LeadLogic? Voeren we ook in bij Buro Aangenaam. Beter overzicht door software bij Buro Aangenaam? Voeren we ook door bij LeadLogic. Een vice versa en dat werkt efficiënt.

En eigenlijk maakt het voor onze collega’s ook niet uit of je bij LeadLogic of Buro Aangenaam op de loonlijst staat. Iedereen zit bij elkaar in hetzelfde kantoor, helpt elkaar met marketingvraagstukken en borrelt met elkaar. Eén grote club marketeers en collega’s dus.

Toen iemand mij begin dit jaar vroeg: ‘’Jij bent toch freelancer, je doet dan toch alles alleen?’’ besefte ik dat dit helemaal niet meer zo is. Ja, dat is de situatie van twee jaar geleden en het stond nog zo op mijn LinkedIn, maar nu heb ik een team van bijna veertig mensen om mij heen staan.

Waarom ZZP’er zijn als je dat in praktijk eigenlijk niet meer bent? Precies. Het werd tijd voor de volgende stap. Door onze goede samenwerking en mijn bewezen gemaakte meters als interim marketeer, kon ik mede-eigenaar worden bij LeadLogic. Een kans die je met beide handen moet aannemen!

Mede-eigenaar worden bij een bureau met zo’n groot vast klantenbestand en zoveel medewerkers, doe je niet zomaar. Ik ben nog steeds eigenaar van Buro Aangenaam, maar nu heb ik over alle BV’s heen overal evenveel aandelen.

Daarmee komt er ook een derde partner voor mij bij. Lammert heeft zich ruim een jaar geleden ingekocht bij LeadLogic. Hij maakt binnen één jaar alweer de volgende stap, want waar ik erbij kom bij LeadLogic, komt hij er bij Buro Aangenaam bij. Met hem gaat Buro Aangenaam nog harder groeien, dat weet ik zeker. En met mij erbij gaat LeadLogic nog meer als een raket, ook dat weet ik zeker.

En eerlijk is eerlijk, ook al ‘lijkt’ het me soms ‘makkelijk af te gaan’ deze stappen zet je niet zomaar. Ik ben super trots dat ik deze kans krijg, maar ook op het feit dat ik de stap durf te nemen.

Trots dat ik als ondernemer deze investeringen maak, trots dat ik mijzelf bewezen heb als marketeer om überhaupt zo’n kans te krijgen, trots dat ik dit met mijn begin dertig al mag doen en trots dat ik naast drie ijzersterke partners sta. Op naar de toekomst, op naar nog meer groei!

Oh ja: en die moeilijke strategische vraagstukken op marketinggebied? Die pak ik nog steeds op, want uiteindelijk blijft werken voor steeds weer nieuwe opdrachtgevers een van de leukste dingen uit mijn werk. Het enige verschil is dat ik niet meer factureer vanuit ZZP maar vanuit de BV – maar wie maakt dat nou uit?

Wil je me blijven volgen? Deze website zal ik niet meer bijhouden, dus lees mijn columns op mijn LinkedInpagina.

 

Tot hier gekomen?
Mooi.
Contact?