Merkstrategie. De onmisbare basis voor alles wat je doet. Het klinkt misschien een beetje zweverig en als iets heel groots maar dat is het niet. Tenminste niet bij mij.

Lees verder

Merkstrategie

De kracht van een merk bepalen

Het opzetten van een merkstrategie doe ik voor twee soorten organisaties; startend en bestaand. Juist de bestaande organisaties hebben vaak behoefte aan een merkstrategie. Hoezo dan? Ze weten wel waar ze voor staan, alleen hebben ze geen idee hoe ze dit op papier moeten krijgen en dit kunnen overdragen naar hun medewerkers. Ga maar eens na, het is veel makkelijker om een vriend zijn karakter te omschrijven dan dat je jezelf moet omschrijven. Toch? Daarom doe ik het voor je.

De werkwijze

Een merkstrategie opstellen kan ik niet zonder informatie vanuit de organisatie. Daarom heb ik altijd een aftrap met het management of directie, waarna ik een aantal gesprekken heb met medewerkers uit verschillende lagen in de organisatie. Ik vat alle informatie samen, geef tussentijds inzicht en kom ter afsluiting langs met een eindpresentatie

De inhoud van een merkstrategie

Binnen een merkstrategie ga ik aan de slag met het volgende:

1. Het merkverhaal

Ik zoek naar de interesses en wensen van de doelgroepen, zodat we goed voor ogen hebben wat hun behoeften zijn.

2. Doelgroepsegmentatie

We bepalen de hoofd- focus en subdoelgroepen van jouw organisatie of merk.

3. Doelgroeponderzoek

Ik zoek naar de interesses en wensen van de doelgroepen, zodat we goed voor ogen hebben wat hun behoeften zijn.

4. Positionering

Het is tijd om verder in te zoomen op de organisatie. Wat zijn de onderscheidende waarden en de voordelen? Ik pluis het allemaal uit.

5. Pijlers

We bepalen een aantal pijlers die altijd terugkomen bij in de verdere marketing en communicatie. De pijlers passen bij de organisatie én bij de klant.

6. Korter!

De positionering wordt in één zin samengevat waarin de onderscheidende kracht en de kern van jouw organisatie goed naar voren komt.

Opleveren van een merkstrategie

De meeste bedrijven zitten niet te wachten op ellenlange rapporten. Daarom vat ik de merkstrategie bijna altijd samen in een presentatie, waarbij ik enkel het merkverhaal op een extra A4’tje aan lever. Mocht jouw organisatie wel een rapport willen, dan kan dat natuurlijk. Ik ben de moeilijkste niet en pas me gewoon aan.

Nog even kort samengevat
Een merkstrategie is belangrijk voor elke organisatie, omdat het de onmisbare basis is voor alles wat je doet. Het helpt organisaties met het focussen en het intern overbrengen van de juiste waarden. Het is de basis voor een sterk merk en de marketingactiviteiten.
Wil je jouw merkstrategie pragmatisch uitgewerkt zien?
Dan help ik je graag verder!