Contentmarketing heeft in de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt in het marketinglandschap. Bedrijven zien steeds vaker de waarde en kunnen niet meer achterblijven.

Lees verder

Contentmarketing

Op een relevante manier aanwezig zijn met contentmarketing

Stel je voor, een onbekende drukt uit het niets een product in je handen en roept ‘KOOP DIT NU’. Klinkt gek toch? Toch gebeurt dit dagelijks. Veel bedrijven richten zich direct op de koopfase van een potentiele klant, terwijl diegene nog niet zover is. Irritatie alom. Door contentmarketing in te zetten, beweeg je mensen natuurlijk naar die koopintentiefase. Een prachtige, meer ongedwongen manier van marketing die ik mij in de laatste jaren helemaal eigen heb gemaakt.

Even terug naar het begin

‘’Maar wat is contentmarketing nou precies?!’’ Bij contentmarketing draait alles om op een relevante en aantrekkelijke manier aanwezig zijn onder jouw doelgroep, zonder dat je direct stuurt op leads of verkoop. Je bent telkens op een laagdrempelige manier aanwezig, zorgt dat je waardevolle informatie biedt en helpt zo jouw doelgroep betere keuzes te maken om uiteindelijk jouw product of dienst af te nemen.

De drie stappen van contentmarketing

Van B2B tot B2C; ik heb veel verschillende bedrijven mogen helpen met hun contentmarketing.. Daarbij zijn de volgende stappen leidend:

1. Een strategie

Tijd voor een ijzersterke basis! In de strategie kijk ik waar de interesses en waarden van zowel het bedrijf als de doelgroep samenkomen en bedenk ik daar toffe thema’s voor die we plaatsen op een platform waar de doelgroep actief is.

2. Content maken

Als we weten hoe we de doelgroep kunnen bereiken, is het tijd om content in te maken. Dit kan van alles zijn; net wat past bij het bedrijf en de doelgroep. Denk aan infographics, blogs, socialmedia, magazines en vlogs.

3. Evalueren

Zonder doel geen stip aan de horizon. Elke maand maak ik een rapportage waarin zichtbaar is hoe de content scoort, wie en hoeveel mensen we bereiken en of we de doelstellingen uit de strategie behalen.

De contentstrategie

1: Doelgroepsegmentatie
We bepalen op welke doelgroep jij je wilt richten. Vaak zijn dit potentiele en bestaande klanten. Ik verdeel ze in hoofd- focus en subdoelgroepen voor structuur.

2: Doelgroeponderzoek
Als je weet wie je doelgroep is, is het tijd om ze te onderzoeken. Wie zijn ze? Op welke platformen zijn ze actief? Wat zijn hun interesses? Informatie die van groot belang is, want zo bepaal je hoe je ze kan bereiken.

3: Het zoete punt
Als je contentmarketing inzet moet dat passen bij de doelgroep, maar ook zeker bij jouw organisatie. Ik bepaal de pijlers van het bedrijf en kijk waar dit overlapt met de pijlers van de doelgroep. Tadaa, daar heb je het zoete punt!

4: Doelen bepalen
Zonder doelen geen strategie. Ik maak een berekening hoeveel mensen we maandelijks kunnen bereiken, voor welke engagamentscore en hoeveel klikken dit moet opleveren naar je website. Meten is weten, lekker cliché!

5: Kanalen bepalen
Als we weten waar de doelgroep actief is, bepalen we de kanalen. Dit kan bijvoorbeeld via socialmedia zijn (LinkedIn, Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube) maar ook blogs op de eigen website zijn waardevol.

6: Contentthema’s uitdenken
Thema’s zorgen voor een kapstok in je strategie; het zijn de onderwerpen waarin berichten worden geschreven, die passen binnen de interesses van je doelgroep. Het leukste stuk van de strategie, want hier kan ik al mijn creativiteit in kwijt!

7: Contentkalender
Als je verschillende thema’s inzet op verschillende kanalen, is het handig om te werken met een contentkalender voor overzicht en efficiëntie.

Zo, als de contentstrategie staat is het tijd om de content te gaan maken! Hieronder leg ik je uit hoe ik dat voor jou kan doen.

Contentmarketing inzetten

Er zijn verschillende manieren hoe je met mij kan samenwerken betreft contentmarketing:

Gehele overname

Ik ben het verlengstuk van jouw bedrijf en neem alles uit handen. Zo schrijf ik bijvoorbeeld jouw columns en blogs en hou ik de social media bij. Natuurlijk betrek ik je bij hetgeen er geplaatst wordt, maar verder heb je er geen omkijken naar.

Samenwerking

Samen met jou of jouw marketeer werken we aan alles rondom de contentmarketing. Vaak wordt er voor deze optie gekozen omdat een marketeer wel de feeling voor contentmarketing heeft, maar niet precies weet hoe dit het beste uitgevoerd moet worden.

Trainingen en workshops

Mijn kennis breng ik ook graag over. Ik geef trainingen en workshops over het maken van een strategie, over specifieke socialmediakanalen en over het maken van aansprekende content. Mijn doel hierbij is dat de deelnemers daarna écht zelf aan de slag kunnen.

Nog even kort samengevat
Contentmarketing heeft in de laatste jaren een enorme groei gemaakt binnen het Nederlandse marketinglandschap. Bedrijven zien er steeds meer een meer de waarde van in, alleen is het lastig om een goede strategie te schrijven en deze uit te voeren.
Hulp nodig bij contentmarketing? Ik heb een kloppend
contenthart en al heel wat vlieguren gemaakt.