ColumnContentmarketingMerkstrategie

De beste marketingles leerde ik als klein Willeke’tje

By 28 december 2021 januari 4th, 2022 No Comments

Vroeger, toen ik nog een klein Willeke’tje was, stond ik in de zomervakantie iedere woensdagochtend om 06.00 uur op de stoep van mijn oma. Inclusief kleedje en dozen vol spullen. Het was namelijk braderie: hét jaarlijkse hoogtepunt van Elburg.

Mijn oma woonde in de hoofdstraat en had een behoorlijke lange stoep. Een echte A-locatie op de braderie dus. Op een steenworp afstand lagen verschillende campings, waardoor er wekelijks niet enkel mensen uit Elburg en omstreken, maar ook veel toeristen langs mijn kleedje liepen.

Na een aantal ochtenden op mijn kleedje kon ik goed inschatten wat op welke moment goed verkocht. Zo verkocht ik tweedehands campingspullen als een gekko. En aan die spullen had ik geen gebrek, want mijn ouders hadden een bedrijf in toercaravans. Soms bleef er een hele inboedel achter in een caravan en dan wist ik dat ik kon cashen 😉

Het meest van alles verkocht ik campingservies aan Duitsers.

Ik ging daarom naar de plaatselijke bibliotheek en zocht een woordenboek, vertaalde de magische woorden ‘zeer net campingservies’ naar het Duits en kladderde met die tekst een aantal posters vol. Het werkte, want ik sprak op de juiste plek, de juiste doelgroep aan.

De winst van de braderie smaakte naar meer. En daarom besloot ik een kraam te huren in het plaatselijke buurtgebouw. Niet mijn vertrouwde braderie dus, maar een markt in de wintermaanden, speciaal voor tweedehandsspulletjes.

Het was geen succes. Ik verkocht zelfs te weinig om de huur van mijn kraam te kunnen betalen. Waar had ik deze deceptie aan te danken? Nou, in het buurtgebouw kwamen dan wel veel mensen, maar die hadden een heel andere koopintentie dan op de braderie. Mijn koopwaar sloot onvoldoende aan bij hun behoefte. Want laten we eerlijk zijn: wie koopt er nou campingservies in de winter? Ik bereikte dus niet de juiste doelgroep, op het juiste moment.

En zo is het vandaag de dag nog steeds. Zie een website als een kleedje op de braderie. Er komen veel mensen langs: 80% bezoeken je website via hun smartphone en 20% op desktop. Als je dan geen mobielvriendelijke site hebt, sla je de plank mis.

In plaats van op de braderie, kun je dan net zo goed met je kleedje langs de openbare weg gaan staan. Je bent wel bereikbaar, maar een klant moet heel veel moeite doen om bij je te komen.

Een ander voorbeeld. Veel bedrijven kiezen ervoor om Facebook in te zetten als belangrijkste socialmedia-kanaal. Je kunt hier net zoals ik dat kon in het buurtgebouw, heel veel mensen bereiken. Maar leveren die grote aantallen ook iets op? Bezoeken ze je website en kopen ze een product?

Je kunt er ook voor kiezen om je pijlen te richten op een andere locatie. Denk bijvoorbeeld aan Pinterest, waar veel vrouwen actief zijn. Je hebt daar een specifieker bereik, wat je daadwerkelijk wat oplevert. Áls jouw doelgroep daar zit, natuurlijk.

Uiteindelijk kun je veel beter je pijlen richten op die locatie waar je echt de juiste mensen bereikt, dan heel veel mensen bereiken die niks bij je kopen.

En dat lieve mensen, leerde ik als 6-jarige. Met mijn braderiehandel. Een basis waar ik nog steeds gebruik van maak. Want bij contentmarketing gaat het om precies dat: het bereiken van de juiste doelgroep, op het juiste moment.

Zo, dat was best een persoonlijk verhaal toch?