ColumnContentmarketing

Content marketing is (bijna) net zoals vriendschap

By 28 december 2021 No Comments

In mijn familie- en vriendenkring heb ik mensen die helemaal gek zijn op paarden, paardrijden en allerhande paardendingen. Ik hou meer van kunst, cultuur en geschiedenis. Paarden komen niet in mijn interesserijtje voor.

Na een paar minuten praten over de paarden houdt het voor mij wel op, terwijl mijn vriendin er de hele avond over kan praten. En ik ben dan weer gek op geschiedenisfeitjes, maar dat interesseert haar weer niet. We hebben het dus het liefst over onderwerpen die we allebei leuk vinden.

Het is niet gek dat een vriendschap meestal gebaseerd is op wederzijdse interesses. Je praat bij over dingen die je samen interesseren. Maar grappig genoeg werkt dat ook zo binnen contentmarketing.

Een doelgroep heeft bepaalde interesses en waarden die overeenkomen met een organisatie. Als je de interesses tegenover elkaar zet, zal je zien dat er een overlap bestaan. Iets dat de doelgroep leuk vindt, maar waar jij, als organisatie, ook graag over praat.

Specifieke communicatie

Het kan zo zijn dat de doelgroep het leuk vindt om te weten hoe iets gemaakt wordt. Als organisatie kun je dan een kijkje van het productieproces geven op Instagram. Of je bent een betrouwbare partij in de B2B met jarenlange ervaring – jouw klanten zijn al jaren aan jouw verbonden. Dan is het leuk om eens per maand een foto van vroeger te delen op de LinkedInpagina. Kortom: het draait om het inzetten van contentthema’s die bij jou én de doelgroep passen.

Een goede contentstrategie

Contentthema’s zijn een onderdeel van een contentstrategie. En, het hebben van een goede contentstrategie betekent keuzes maken. Keuzes die aansluiten bij de gedeelde interesses die jij met jouw doelgroep hebt. Zo plaats Albert Hein alleen inhakers, recepten en DIY’s via hun kanalen, want het past bij hun producten en bij de interesses van de doelgroep. Maar een foto van een nieuw geopende supermarkt in een willekeurige plaats in Nederland? Die zie je niet voorbijkomen, want niet iedereen zit daar op te wachten.

Mijn oproep is dan ook dit: maak keuzes. Deel niet direct alles waar jíj harder van gaat lopen, maar kijk naar wat er aansluit bij de doelgroep.

Hetzelfde geldt voor vriendschappen – even kletsen over paarden is helemaal oké, maar na een minuut of 15 is het genoeg. Dan wil ik door over onze gedeelde interesses.

En dat is voor jouw doelgroep niet veel anders.

Zin in nog zo'n artikel over marketingcommunicatie?