BlogContentmarketing

5 tips om meer uit Instagram te halen

By 14 mei 2021 No Comments

Go, go, go!

Instagram, het platform dat net zoals WhatsApp onderdeel is van Facebook, mag dan wel afgevlakt zijn qua gebruikers, maar stijgt nog behoorlijk in dagelijks gebruik. Een mooi medium om jouw doelgroep te bereiken, dus. Maar hoe doe je dit het beste? Een aantal tips jouw businessaccount op Instagram nóg beter te maken.

1. Puzzlefeed

Een puzzlefeed is een feed die in elkaar overloopt. Aparte foto’s of video’s die samen één geheel vormen. Uit onderzoek blijkt dat een mooi vormgegeven feed twintig proces meer bezoektijd oplevert, een hogere betrokkenheid heeft en meer kliks op de link in de bio binnenhaalt. Dus: een, twee, drie, puzzelen maar!

2. Stories

Als je een bericht op je feed plaatst, bereik je in het algemeen een klein gedeelte van je volgers. Juist daarom is het goed om ook actief te zijn in de stories. Waar een tijdlijnbericht perfect moet zijn, mag een story juist minder gepolijst zijn. Dat voelt eveneens authentieker aan.

Waar je zoal aan kunt denken? Geef een kijkje achter de schermen, zet een poll in en stuur op interactie. Zo ben je dagelijks even onder de aandacht en bereik je op een laagdrempelige manier je doelgroep. Ter vergelijking: voor een Instagrampagina die ik beheer bereik ik rond de 10% van de volgers organisch via de tijdlijnposts en bereiken we 45% dagelijks via de stories.

3. Carrousel

In het algemeen geldt: engagement is bereik. Want hoe beter je bericht, hoe meer bereik Instagram jouw post geeft.

Het algoritme herkent een goed bericht onder andere door de engagement die erop volgt: zoals likes, reacties en shares.

Daarom plaats ik graag meerdere foto’s in één bericht, waarbij ik mensen trigger om te swipen. Want, swipen is een interactie en daar wordt Instagram blij van. Als je het echt goed wilt doen, zorg je ervoor dat de foto’s in elkaar overlopen. Aan de slag in Photoshop dus 😉

4. Opvallen met tekst

De tekst bij je bericht is belangrijk, want hier wordt na het bekijken van de afbeelding of video vaak als tweede naar gekeken. De tekst moet passen bij de interesses van de doelgroep en de juiste toon hebben. Korte teksten van ongeveer 40 karakters pakken meteen de aandacht, maar als jouw bericht echt interessant is, kan je ook een langere tekst plaatsen. Let wel, het blijft short copy dus lange epilogen passen beter in een blog 😉

Om op te vallen kun je een ander lettertype gebruiken of beginnen met een emoticon of tekstsymbool. Werk je met contentthema’s uit een contentstrategie? Dan zal je aan elk thema een speciaal tekstsymbool kunnen koppelen, zodat er herkenning ontstaat op het thema. 

5. Hashtagonderzoek

De tekst bij een Instagrambericht is heel belangrijk, maar de juiste hashtags hebben is zeker zoveel waarde. Want door het inzetten van de juiste hashtags is jouw content beter vindbaar. Als je op wilt vallen is het verstandig om niet enkel de algemene hashtags te gebruiken, maar juist specifieke of zelfs eigen hashtags te gebruiken.

Ik kijk altijd welke hashtags mijn doelgroep al gebruikt en zet deze in. Daarnaast kijk ik welke zoekwoorden er uit het zoekwoordenonderzoek voor SEO zijn gekomen, en link ik deze met Instagram. Je kunt er zelf voor kiezen om de hashtags onder, of in het bericht te plaatsen, maar persoonlijk vind ik een stukje witruimte voordat een hele lijst met hashtags komen het mooist.

Wil jij meer uit je socialmedia halen, maar weet je niet waar je moet beginnen?