Skip to main content
Column

Waarom ik geen leren schoenen voor vijf euro koop

Onlangs zag ik een bijzondere post op LinkedIn voorbijkomen,

waarin de auteur meldde een nieuwe website te willen. “Tijd voor vernieuwing! Verandering!’’, schreef hij in zijn bericht. Er moest een nieuw design komen, eentje die goed vindbaar is op Google en schaalbaar is op mobiel en desktop. Of er mensen waren in zijn netwerk die dit konden?

Onder de update werd veelvuldig getagd, want dat is immers wat je doet als men zo’n oproep plaatst. Ook ik wilde mijn webdesigner en websitebouwer taggen, maar bedacht me toen ik verder las. Het budget werd namelijk genoemd. Wat de auteur kon bieden? Vijfhonderd euro. Het klinkt misschien als veel, maar geloof me: dat is niks voor de wensen die hij heeft.

Je koopt ook geen schoenen voor vijf euro

Bij het lezen van dergelijke berichten en bedragen moet ik altijd denken aan het kopen van schoenen. Het is alsof ik een schoenenwinkel binnenloop en meld dat ik graag voor 5 euro een paar leren laarzen wil aanschaffen. Vragen staat natuurlijk vrij, want wellicht heeft de winkelier net een doos schoenen over die hij of zij voor vijf euro wil verkopen. Maar erg realistisch is mijn verzoek niet – en het staat totaal niet in verhouding met wat er geleverd wordt.

Zo voelde dit LinkedInbericht over de website-wens voor mij ook, als onrealistisch laag. Maar, wellicht tref je inderdaad die websitebouwer die even geen werk heeft en die 500 euro wel kan gebruiken. Hij knutselt dat design er ook even bij, al is het niet zijn specialisme.

Ik blijf me verbazen

Ik blijf me erover verbazen, over deze wens om voor weinig geld wel kwaliteit te verwachten. Want voor kwaliteit hoor je te betalen, vind ik. Als je heel graag goede leren schoenen wilt waar je in ieder geval een aantal seizoenen mee kan doen, dan moet je meer investeren. En dat geldt ook voor een strategie, website of marketingondersteuning.

Soms gebeurt het dat mensen schrikken van hetgeen je moet betalen als je de prijs vraagt die ergens voor staat. Dat overkomt mij ook wel eens als ik een offerte stuur. En soms krijg ik dan helemaal geen reactie meer. En dat maakt mij niet uit, echt niet.

Soms moet ik er zelfs een beetje om lachen. Want als ik in de schoenenwinkel sta en met mijn smalle voeten niet in alle schoenen pas, is advies handig. En als de verkoper aankomt met mooie laarzen van 230 euro die ik eigenlijk te duur vind, dan loop ik niet weg, maar zeg ik eerlijk dat het boven mijn budget is. En dan zoeken we samen naar een goedkopere variant of verwijst hij mij door naar een andere winkel. Prima toch?

Tijd om nog een column te lezen?