BlogOnline campagnes

De eerste les die ik leerde als marketeer

By 5 december 2020 maart 16th, 2021 No Comments

Zo, ik ben er klaar voor,

denk ik terwijl ik mijn 4,5 kilo wegende laptop aanslinger, connectie maak met het internet en Hyves open om nieuwe moppen te controleren. Want misschien staan er wel weer een vunzige variant tussen.

We zijn weer even terug in 2008 – het jaar waarin ik aan het begin stond van mijn carrière als marketeer en de allereerste, belangrijke les in dit vak leerde.

En die les leerde ik op Hyves. Voor wie niet bekend is met Hyves (is dit mogelijk?), een korte uitleg over dit socialmediaplatform. Het Nederlandse platform Hyves was in de begin jaren van de 00’s ongekend populair en had miljoenen leden, maar trok 2013 de stekker uit het stopcontact. De concurrentie van Facebook en andere, internationale platforms werd te groot.

Het succes van Hyves

Wat maakte dit Nederlandse platform zo ongekend populair? Nou, de charme zat andere in de mogelijkheid om je eigen profiel aan te maken, waarbij je zelf ook de vormgeving kon regelen. Tevens kon je krabbels achterlaten op iemands prikbord, waar je (lees: ik) altijd mooie smileys bij uitkoos, zoals de alom bekende dansende banaan. Ook kon je je status aanpassen in je ‘wie, wat, waar’ en elkaar privéberichten sturen. En, last but not least: je had niet alleen persoonlijke pagina’s, maar ook ‘volg-pagina’s’ – hier kwamen fans van bands, artiesten en witte leggingdragers samen (fun fact met lichte schaamte: ik was de trotse eigenaar van een heel succesvolle Kane-fanpagina).

Fred en Ed op Hyves

Ok, volgpagina’s dus… nu komen we ergens. In 2008 liep ik stage bij Fred&Ed, een broodbeleg voor kinderen, gemaakt door de figuren Fred en Ed. Ik kreeg hier veel vrijheid om een marketingactie uit te zetten. De actie was simpel: je stuurde een leuke mop in op de Hyvespagina van Fred&Ed, zorgde voor de meeste stemmen op jouw mop en daarmee won je een Samsung. Zo’n echte smartphone was toentertijd echt mega tof.

De leukste moppen kwamen op de hagelslagverpakking te staan en konden bekeken worden in een speciale Fred&Ed-app. Via een onzichtbare QR-code op de verpakking kon je Fred en Ed in augumented reality jouw mop horen vertellen. Echt waar: in 2008 was dit enorm heel hip en vooruitstrevend.

En toen ging het mis

Superleuke actie, makkelijk mechanisme, kat in het bakkie zou je zeggen. Maar niks is minder waar, want ik had mij onvoldoende verdiept in de doelgroep. Wat ik me niet had gerealiseerd was dat kinderen uit de bovenbouw van de basisschool dol zijn op grove moppen. En dan echt grof – het liefst over seks.

Dit betekende dat ik van de tien ingestuurde moppen, ik er gemiddeld één moest verwijderen. Alle dagen van de week, inclusief weekend en avonden, zat ik dus te moderaten op welke mop binnen kwam. Een grove mop moest er direct weer af.

Gelukkig was mijn harde werk niet voor niks. De actie was uiteindelijk een grandioos succes. De achterkant van de hagelslagpakken zorgden voor een hoog bereik en weken achter elkaar gaven we een smartphone weg. De omzet op de hagelslag nam zelfs toe in die periode.

De les

Mijn eerste marketingactie was een ware leerschool, want ik gebruik deze leerpunten nog dagelijks in mijn werk. Voordat je communicatie, een actie, een aanbieding of wat dan ook voor een bepaalde doelgroep opzet: ga altijd eerst in gesprek met je doelgroep. Wat vinden zij interessant? Wat zijn hun waarden? Want alleen als je dat weet, sla je de plank niet mis en bereik je precies wat je wilt bereiken.

Wat betreft de grove moppen: in het begin kwamen er bergen binnen, maar gelukkig nam de aanwas af nadat de communicatie werd aangepast en de eerste moppen werden verwijderd. Zo kon ik toch nog genieten van mijn avonden en weekend.

Ook een toffe marketingactie opzetten?
Dan help ik je graag verder!
Laten we het gesprek aangaan en kom in contact!